INFORMACIÓ DELS PANS D’HERBA

 DESCRIPCIÓ DELS PANS D’HERBA

És una gespa natural precultivada al nostre viver durant uns mesos, amb la finalitat de ser trasplantada per a la creació de qualsevol tipus d’espai verd.

El subministrament de gespes precultivades amb pans d’herba facilita la possibilitat d’implantar-les durant quasi tot l’any, excepte quan hi ha gel o fa una calor molt forta.

  • Avantatges dels pans d’herba.

 

  • S’ha sembrat amb una selecció de llavors de qualitat.
  • Es poden col·locar durant tot l’any.
  • L’efecte és immediat.
  • És uns espai verd regular, sense males herbes.
  • És resistent a la trepitjada.
  • Es pot utilitzar des de les primeres segues.
  • L’èxit es assegurat aplicant els consells d’aquesta guia.

  PREPARACIÓ DEL SÒL

El  sòl es prepara igual que per a un sembrat tradicional. 

-Llaureu, caveu o fresseu el sòl segons la humitat i la superfície que vulgueu  crear (profunditat: de 10 a 20 cm).

-Feu una aportació de fertilitzants químics  (adob complex per a gespes). Seguiu les indicacions del fabricant per aplicar la dosi correcta en funció de la superfície.

-Algunes vegades és necessari aportar una esmena orgànica  (torba, fems ben descompostos) o materials correctors del sòl (sorres, terres vegetals…) per a la millora de la qualitat del sòl.

-Incorporeu l’adob i l’esmena de manera homogènia al sòl, i realitzeu de  2 a 3 passades creuades, amb una fresadora superficial (motocultor, tractor amb fresadora…)

-Passeu-hi un corró  per reafirmar el terra uniformement, sense compactar. Realitzeu aquesta operació  en condicions favorables.

-Feu una anivellació de la superfície, i aprofiteu-ho per eliminar els materials que distorsionen la futura implantació dels pans d’herba. (pedres, restes orgàniques  i materials diversos)

-Regueu superficialment el terreny, just abans de col·locar els pans d’herba sobre la superfície que vulgueu implantar perquè les arrels no s’assequin i trobin immediatament humitat. És aconsellable que dugueu a terme aquesta operació en èpoques caloroses. 

IMPLANTACIÓ DELS PANS D’HERBA

IMPORTANT: ELS PANS D’HERBA ELS HEU DE COMENÇAR A IMPLANTAR TAN BON PUNT  ARRIBIN A L’OBRA, EVITEU DE DEIXAR-LOS A L’INTEMPÈRIE EN ÈPOQUES DE MOLTA CALOR

-Demaneu la vostra comanda en funció de la vostra capacitat de col·locació del pa d’herba (de 20 a 25 m2 hora per persona).

 – Poseu les primeres línies de pans d’herba, alineades amb una recta ( una casa, una vorera, un carrer, o un cordill…)

– En el moment de la col·locació del pa d’herba eviteu deformar el terreny.  Utilitzeu taulons de fusta d’uns 50 cm d’ample com a mínim (com a suport per a les persones  que estan fent aquesta feina).

– La distribució de les peces heu de fer-la a trencajunts. Les juntes han de quedar ben ajustades, per evitar l’entrada d’aire, si no, tindreu zones seques, o de marciment.

– Les unions i els marges irregulars els heu de fer retallant els pans d’herba amb un ganivet ben esmolat.

-Una vegada feta la implantació dels pans d’herba, regueu-los superficialment i compacteu-los amb un corró lleuger, per assegurar un bon contacte i evitar l’existència de bosses d’aire, que perjudicarien el futur arrelament .

-Finalment, regueu-los abundantment amb una mànega o amb el sistema de reg per aspersió.

REG DELS PANS D’HERBA

-Recordeu que acabeu de realitzar un trasplantament d’un ésser vegetal viu, que ha sofert un estrès, i l’arma més eficaç per a la seva recuperació és L’AIGUA.

-Regueu-los immediatament després d’haver-los col·locat, i  posteriorment sotmeteu-los a regs curts, però assidus, (al matí, al migdia, a excepció de les èpoques estivals, i a la tarda/nit) durant uns 10 dies.

– Una vegada transcorregut aquest temps regueu-los amb normalitat (de 5 a 10 litres d’aigua el m2 dia ), depenent del factor climàtic. 

MANTENIMENT
-HEU COMPRAT UN PRODUCTE DE QUALITAT, PENSEU EN EL SEU MANTENIMENT.

LES SEGES

–  La primera sega la podeu fer una setmana després de la implantació.

–  No talleu mai més d’un terç de la fulla en cada sega.

– L’alçada del tall de la gespa és variable segons l’espècie de gespa que tingueu.

-En gespes del tipus Raygrass anglès , Festucas arundinaceas, barreja de llavors per jardins…, el tall serà d’uns 3 cm d’alçada . En períodes de molta calor, és aconsellable tallar de 4 a 5 cm d’alçada, per evitar la deshidratació.

-La freqüència és d’una a dues vegades a la setmana. Com més la segueu menys caldrà recollir-la i obtindreu una gespa més maca i densa.

ELS ADOBS

– La gespa necessita adob per alimentar-se i desenvolupar-se en condicions. Si no li doneu l’aportació  que necessita, possiblement perdreu la gespa implantada.

– Heu d’adobar-la normalment tres cops a l’any; primavera, estiu i tardor-hivern.

– Els adobs d’alliberació lenta són els més aconsellables, perquè eviten creixements ràpids i estimulen durant més temps el sistema vegetatiu de la gespa en el seu desenvolupament.

– Les quantitats que heu d’utilitzar en grams m2, és variable segons la  utilització i les èpoques. Seguiu les especificacions que recomanen les cases comercials de fertilitzants.

– També podeu realitzar tractaments amb adobs foliars, però la  manipulació és més complexa.

MALES HERBES

-El vent i les aus  amb el pas del temps disseminen les llavors de les males herbes. En cas que apareguin és aconsellable consultar amb els professionals, quin és el  moment adequat per controlar-les i tractar-les.

 

EL REG

 

-Permet a la gespa tenir una alimentació regular d’aigua i d’elements minerals, i l’enforteix en els períodes crítics de sequera.

TRACTAMENT DE LES MALALTIES DE LA GESPA

 

Apliqueu-hi els productes fitosanitaris apropiats segons el tipus de malaltia 

MALES HERBES

 

-El vent i les aus  amb el pas del temps disseminen les llavors de les males herbes. En cas que apareguin és aconsellable consultar amb els professionals, quin és el  moment adequat per controlar-les i tractar-les.

 

 

EL REG

 

-Permet a la gespa tenir una alimentació regular d’aigua i d’elements minerals, i l’enforteix en els períodes crítics de sequera.

 

 

TRACTAMENT DE LES MALALTIES DE LA GESPA

 

Apliqueu-hi els productes fitosanitaris apropiats segons el tipus de malaltia

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under General

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s